Garnki stanowią nieodłączną część wyposażenia każdej kuchni. Zarówno tej domowej, jak i restauracyjnej. Czasem używane są przez nas kilkukrotnie każdego dnia i wszystko jest w porządku, aż do momentu, gdy nasz posiłek się przypali. Wtedy pojawia się dość spory problem. Jak wyczyścić przypalony garnek domowymi sposobami? Jakie produkty mogą przydać się nam do tego zadania? O czym należy pamiętać podczas usuwania spalenizny? Na te pytania odpowiedzi można znaleźć poniżej!
Zbyt wysoka temperatura palnika lub chwila nieuwagi to najczęstsze powody tego, że nasz garnek się przypala. Chociaż może się nam wydawać, że nie da się go już uratować, a znane do tej pory metody pozbywania się zabrudzeń okazały się zawodne, to istnieje kilka sposobów na rozwikłanie tej nieprzyjemnej sytuacji. W tekście zostały zgromadzone najciekawsze z nich!
Czym wyczyścić przypalony garnek – liczy się szybkie działanie
Kiedy zdarzy nam się zapomnieć o nastawionym obiedzie lub inny posiłku bądź palnik będzie nastawiony na zbyt dużą moc, to niestety nasz garnek na tym ucierpi. W takim przypadku trzeba podjąć natychmiastowe działanie. Resztki jedzenia powinny zostać usunięte najszybciej jak to możliwe. W przeciwnym razie mogą jeszcze mocniej przywrzeć do dna i będzie o wiele trudniej się ich pozbyć. Najważniejsze jest to, aby nie wpadać w panikę, istnieją spore szanse, że szkody nie są tak duże, jak się nam na początku wydawało. W pierwszej kolejności można spróbować wyczyścić garnek przy pomocy wody, którą należy do niego wlać i pozostawić na kilkanaście minut. W drugim kroku trzeba wyszorować go bawełnianą ściereczką nasączoną płynem do mycia naczyń. Jeżeli ta metoda zawiedzie, to są jeszcze kolejne, opisane w dalszej części tekstu.
Woda domowym sposobem na czyszczenie garnka
Mimo że wcześniej już wspomniano o wodzie, to ten sposób jest nieco inny. Woda musi pokrywać całe dno garnka, a następnie należy ją gotować i doprowadzić do wrzenia. Kiedy będzie już miała odpowiednią temperaturę, to przy użyciu szpatułki, która nie zniszczy powłoki, można postarać się usunąć pozostałości z jedzenia. Niestety ta metoda czasem zawodzi. Zwłaszcza, gdy szkody są dość spore. Poza tym nie trudno się podczas jej stosowania się oparzyć. Dlatego trzeba podejść do zadania z dużą uwagą oraz ostrożnością. Z kolei, gdy uda nam się uratować garnek ciepłą wodą z płynem, to później trzeba go dokładnie umyć raz jeszcze i dokładnie wypłukać. Tylko tak można usunąć z niego przykry zapach.
Metoda 2 – ocet
Ocet to przyprawa znana z wielu właściwości. Jedni dodają ją do konkretnych przypraw, drudzy do mycia podłogi, a jeszcze inni do odplamiania ubrań. Jednak nie wszyscy wiedzą, że może nam się przydać, kiedy trzeba wyczyścić spalony garnek. Ten sposób jest bardzo zbliżony do poprzedniego. Wystarczy bowiem wlać go do naczynia i zagotować. W momencie, kiedy zacznie wrzeć, można szpatułką usunąć resztki po jedzeniu. Należy pamiętać, że ta metoda nie sprawdzi się w przypadku garnków aluminiowych, ponieważ ich powłoka podczas kontaktu z octem może się odbarwić lub nawet zniszczyć.
Metoda 3 – soda
Czyścić garnek można również sodą oczyszczoną. Wystarczy wsypać ją w dużej ilości i zalać odrobiną wody. Konsystencja powstałego roztworu powinna być podobna do pasty. i równomiernie rozprowadzona po całej nadpalonej powierzchni. Po upływie 15 minut można podjąć próbę czyszczenia. Nie są tutaj potrzebne żadne zabiegi, ponieważ umyć garnek można klasycznie przy użyciu gąbki kuchennej i płynu do mycia naczyń.
Metoda 4 – woda, ocet i soda oczyszczona
Połączenie sody, octu i wody najlepiej sprawdza się przy większych szkodach. Na początku należy wlać do naczynia wodę z octem w proporcji 1:2. tak przygotowany roztwór gotować, aż do momentu wrzenia. Następnie trzeba zdjąć garnek z ognia i dosypać sodę oczyszczoną. Po kilku minutach powinno się wylać nadmiar mieszanki i ręcznie umyć naczynie płynem.
Metoda 5 – kwasek cytrynowy
Kwasek cytrynowy nadaje się głównie do czyszczenia mniejszych spalenizn. Trzeba go wsypać na dno garnka i zalać ciepłą wodą. Taka mieszanka musi mieć czas na działanie, więc konieczne jest odczekania aż kilku godzin. Jednak naprawdę warto spróbować. Zwłaszcza, że nie tylko jest szansa uratować naczynie, to jeszcze będzie utrzymywać się w nim piękny, aromatyczny zapach. Pod warunkiem, że nie będą w nim gotowane silnie pachnące potrawy. Kwasku nie można stosować do czyszczenia garnków aluminiowych, ponieważ pod jego wpływem mogą wytwarzać się szkodliwe dla człowieka związki.
Metoda 6 – tabletki do zmywarki
Co prawda, większości garnków nie można wkładać do zmywarki, ale wcale nie o to chodzi. Tabletkę wykorzystać można całkiem inaczej. Mianowicie do naczynia trzeba wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia, a później wrzucić do niej tabletkę. Po mniej więcej godzinie nie pozostaje nam nic innego, jak wypłukanie naczynia, z którego resztki posiłku powinny zniknąć.
Jak widać powyżej, spalenizny można pozbyć się na kilka różnych i ciekawych pomysłów. Jednak nie nadają się one do wszystkich materiałów. Przykładowo garnek żeliwny nie może być myty przy pomocy żadnych detergentów, a z domowych produktów można skorzystać jedynie z sody. Żeliwo najlepiej czyścić wodą i szorstką gąbką. Garnek ze stali nierdzewnej można czyścić większością opisanych metod, ale należy unikać używania stalowych gąbek. Co ciekawe, można także wykorzystać węgiel aktywny. Z kolei uratować przypalony garnek emaliowany jest nieco bardziej delikatny i do jego czyszczenia nie stosuje się octu.